Page Header Logo
TEI of Athens eJournals

Πόσο έγκυρα είναι τα συμπεράσματα όταν η ανάλυση των πειραματικών δεδομένων περιορίζεται απλά σε έλεγχο θεωρητικών υποθέσεων με χρήση απλών στατιστικών συναρτήσεων;

Γιώργος Ιωαννίδης

Abstract


Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η διερεύνηση της εγκυρότητας των τελικών συμπερασμάτων σε διάφορες εργασίες διδακτικής θετικών επιστημών. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην απλή χρήση στατιστικών μεθόδων στην ανάλυση των δεδομένων, με πρακτικές που είναι απλές ως προς την εφαρμογή, ενώ καταλήγουν σε συμπεράσματα συχνά απλοϊκά και μη υποστηριζόμενα από τις μετρήσεις. Ενώ η επαναλαμβανόμενη χρήση αποκλειστικά στατιστικών εργαλείων και μεθόδων είναι πραγματικά απλή αριθμητικά, παραγνωρίζει την ύπαρξη συστηματικών (μη-στατιστικών) πειραματικών σφαλμάτων μέτρησης, ο μη συνυπολογισμός των οποίων είναι αιτία ικανή να οδηγήσει στην εξαγωγή εσφαλμένων συμπερασμάτων. Ερμηνεύεται έτσι η μη επαναληψιμότητα των πειραμάτων και τα όποια αμοιβαία αντικρουόμενα συμπεράσματα, ενώ δίνονται και ορισμένες βελτιωτικές προτάσεις.

Full Text: PDF (ελληνικά)

DOI: 10.26265/e-jst.v12i2.3240

Refbacks

  • There are currently no refbacks.

The application for presenting electronic journals TEI developed within subproject 2 "electronic publishing service" the Act "Development Services Digital Library of TEI" and financed by the operational program "Digital Convergence", NSRF 2007-2013.