Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals

Το Πλαίσιο της Περιφερειακής Πολιτικής μέσα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους

Γεώργιος M. Κορρές, Γεώργιος Πολυχρονόπουλος

Περίληψη


Η ικανοποιητική εξέλιξη των βασικών δεικτών της Ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα της σταθεροποιητικής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και της διαρθρωτικής πολιτικής της κοινότητας για τις χώρες του στόχου 1 στις οποίες ανήκει και η χώρα μας. Η εξέλιξη όμως αυτή και γενικά ο ρυθμός ανάπτυξης που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα δεν προώθησε στον επιθυμητό βαθμό την οικονομική και κοινωνική συνοχή με τις άλλες χώρες της κοινότητας και δεν συνέβαλε αποφασιστικά στον περιορισμό των διαπεριφερειακών και ενδοπε- ριφερειακών ανισοτήτων.
Στο άρθρο αυτό επιχειρείται μια γενική ανάλυση των περιφερειακών δεδομένων, τις συνθήκες που επικρατούν στις Ελληνικές περιφέρειες, εντοπίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, για να κινηθούμε σε περαιτέρω ενέργειες. Επίσης θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την εξέλιξη της περιφερειακής πολιτικής, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν. Από τη δεκαετία του 1950 τα πρώτα θεσμοθετημένα κίνητρα περιφερειακής και βιομηχανικής ανάπτυξης, κάποια νομοθετικά διατάγματα τα οποία επέφεραν αλλαγές στην περιφέρεια μέχρι και τους πιο πρόσφατους αναπτυξιακούς νόμους που συνέβαλλαν ουσιαστικά στην ταχύτατη ανάπτυξη της Ελλάδος. Ακολουθεί το σχέδιο ανάπτυξης ανά περιφέρεια με βάση το περιφερειακό πρόγραμμα 2000-2006. Τέλος θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε τις στρατηγικές επιδιώξεις της περιφέρειας, και να παρουσιάσουμε εν συντομία τους άξονες αναπτυξιακής πολιτικής, έτοι ώστε να καταλήξουμε στις μελλοντικές κατευθύνσεις της περιφερειακής πολιτικής έχοντας ως βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/me.v2i0.157

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.