Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals
Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση  Περιορισμένη Πρόσβαση Συνδρομητική Πρόσβαση

Αντιλήψεις των γονέων για τη συμμετοχή τους στη φροντίδα του παιδιού στο νοσοκομείο

Ελένη Ευαγγέλου, Ελένη Κυρίτση, Χρυσούλα Λεμονίδου, Ευαγγελία Αδαλή, Χρήστος Μπαρτσώκας

Περίληψη


Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν να διερευνη- θούν οι απόψεις των γονέων για τη σπουδαιότητα της συμμετοχής τους στη φροντίδα του νοσηλευόμενου παιδιού. Υλικό — Μέθοδος: Δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 240 γονείς που τα παιδιά τους νοσηλεύονταν σε παθολογικά και χειρουργικά τμήματα των δύο μεγάλων παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ειδικό ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που αφορούσαν τις απόψεις των γονέων για τη σημαντικότητα της συμμετοχής τους στη φροντίδα του παιδιού.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ποσοστό γονέων πάνω από 75,6% θεωρούσαν πολύ σημαντική τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες σωματικής φροντίδας και ποσοστό πάνω από 70% τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες που σχετίζονται με ψυχολογικές, θεραπευτικές, εκπαιδευτικές πλευρές της φροντίδας του παιδιού. Οι γονείς των μικρότερων παιδιών θεωρούσαν πιο σημαντική τη συμμετοχή τους στη σωματική και ψυχολογική φροντίδα του παιδιού τους από τους γονείς μεγαλύτερων παιδιών, όπως: σίτιση του παιδιού (Ρ = 0,050), καταγραφή αποδαλλο- μένων (Ρ = 0,001), υποστήριξη του παιδιού κατά την εξέτασή του (Ρ = 0.008), κατά τη λήψη ακτινογραφιών (Ρ = 0,001), κατά τη λήψη αίματος (Ρ = 0.009). Το μορφωτικό επίπεδο των γονέων επηρεάζει τις απόψεις τους για τη σημαντικότητα της συμμετοχής τους σε ορισμένες δραστηριότητες. Οι γονείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης -σε αντίθεση με τους γονείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης- θεωρούσαν σε μεγαλύτερο ποσοστό σημαντική τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες σωματικής φροντίδας, όπως το λουτρό του παιδιού (Ρ = 0,009), βοήθεια του παιδιού στην ατομική του φροντίδα (Ρ = 0,002). Η σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού κινητοποιεί περισσότερο τους γονείς να συμμετέχουν στην ψυχολογική υποστήριξή του. Το είδος της κλινικής, επίσης, όπου νοσηλεύονταν τα παιδιά τους επηρεάζει το είδος των δραστηριοτήτων στις οποίες οι γονείς επιθυμούν να συμμετέχουν.
Συμπεράσματα: Η πλειοψηφία των γονέων θεωρούσαν σημαντικό να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες φροντίδας των νοσηλευόμενων παιδιών τους


Λέξεις κλειδιά


αντιλήψεις, παιδί, νοσηλευόμενο παιδί, γονείς, συμμετοχή γονέων, φροντίδα παιδιού

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/hjn.v40i4.2661

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.