Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals
Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση  Περιορισμένη Πρόσβαση Συνδρομητική Πρόσβαση

Ποιότητα ζωής μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη: πιλοτική μελέτη

Αναστάσιος Μερκούρης, Ελένη Διακομοπούλου, Δημήτριος Πιστόλας, Βασιλεία Παπαγιαννάκη, Μιχαήλ Αργυρίου, Ευστράτιος Αποστολάκης, Αικατερίνη Ουζουνίδου

Περίληψη


Σκοπός της έρευνας είναι η αξιολόγηση της ποιότητας ζωής ασθενών με αορτοστεφανιαία παράκαμψη πριν και μετά την επέμβαση. Αποτελεί το πιλοτικό στάδιο μιας μεγαλύτερης ερευνητικής προσπάθειας για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών σε διάφορες χρονικές στιγμές μετά την επέμβαση και την ανεύρεση προεγχειρητικών παραγόντων που θα συσχετίζονται με καλύτερο αποτέλεσμα. Υλικό - Μέθοδος: Η συλλογή των δεδομένων έγινε με συνέντευξη πριν και 4 μήνες μετά την επέμβαση και χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο MacNew για τη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα της ζωής καρδιολογικών ασθενών. Το δείγμα αποτέλεσαν 30 ασθενείς (25 άνδρες, 5 γυναίκες) με μέση ηλικία 64,8 έτη (SD=8,54) και μέση διάρκεια νοσηλείας 15,5 ημέρες (SD=5,78). Οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου ήταν η έλλειψη σωματικής άσκησης (90%) και το κάπνισμα (66,7%). Ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ανέφεραν 11 ασθενείς (36,7%). Αποτελέσματα:  Παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση της φυσικής (+3,46 - Ρ<0,05) και της κοινωνικής κατάστασης (+2,71 - Ρ<0.05) των ασθενών μετά την επέμβαση. Η συναισθηματική κατάσταση των ασθενών παρουσίασε πολύ μικρή βελτίωση (+0,50 - Ρ=0,16), ενώ η γνωστική ικανότητα όπως μετρήθηκε με τρεις ξεχωριστές ερωτήσεις έδειξε να μειώνεται (-0,93 - Ρ<0,001). Η αξιοπιστία εσωτερικής συνοχής (Cronbach alpha) κυμάνθηκε από 0.83 έως 0.92 για τη φυσική, τη συναισθηματική και την κοινωνική διάσταση.  Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αορτοστεφανιαία παράκαμψη αυξάνει σημαντικά τη φυσική και κοινωνική λειτουργικότητα των ασθενών 4 μήνες μετά την επέμβαση, αλλά χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση της επίπτωσης στη συναισθηματική και τη γνωστική κατάσταση των ασθενών, καθώς και των πιθανών συσχετιζόμενων με αυτήν παραγόντων.


Λέξεις κλειδιά


ποιότητα της ζωής καρδιολογικών ασθενών. Το δείγμα αποτέλεσαν 30 ασθενείς (25 άνδρες, 5 γυναίκες) με μέση ηλικία 64,8 έτη (SD=8,54) και μέση διάρκεια νοσηλείας 15,5 ημέρες (SD=5,78). Οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου ήταν η έλλειψη σωματικής άσκησης (90%)

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/hjn.v41i3.2378

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.