Ανοικτή Πρόσβαση
Συνδρομητική Πρόσβαση
Οι επιπτώσεις του επαγγέλματος στη διατροφή του νοσηλευτικού προσωπικο
Περίληψη
Σκοπός: Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει ως σκοπό τη διε- ρεύνηση των επιπτώσεων του επαγγέλματος στη διατροφή του νοσηλευτικού προσωπικού. Υλικό - Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 100 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού (Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε.), ηλικίας 21-60 ετών που εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέ- ας» Πατρών και στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίου). Η συλλογή των πληροφοριών πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση ανώνυμου ερωτηματολογίου που περιείχε ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου. Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η περιγραφική κατανομή και για τις στατιστικές συγκρίσεις χρησιμοποιήθηκε το μη παραμε- τρικό τεστ χ2 για να εξεταστεί αν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των μεταβλητών. Αποτελέσματα: Από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού δεν παίρνει πρωινό λόγω έλλειψης χρόνου (46%), συνήθειας (34%), ενώ αυτό που παίρνει καταναλώνει μόνο καφέ (64%). Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτιμά την κατανάλωση πρωτεϊνών και κυρίως κρέατος στο κυριότερο γεύμα της ημέρας, το μεσημεριανό (69%). Το 67% του δείγματος επιθυμεί να αλλάξει επάγγελμα. εξαιτίας της κόπωσης (38%), των μικρών χρηματικών απολαβών (35%) και των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας (34%). Συμπεράσματα: Το νοσηλευτικό προσωπικό τείνει να απομακρυνθεί από το πρότυπο της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής ακολουθώντας δυτικά πρότυπα διατροφής. Το αίσθημα του ανικανοποίητου κυριαρχεί στους νοσηλευτές και επιθυμούν την αλλαγή επαγγέλματος
Λέξεις κλειδιά
διατροφή, νοσηλευτικό επάγγελμα, μεσογειακή διατροφή
DOI: 10.18780/hjn.v41i3.2377
Εισερχόμενη Αναφορά
- Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.