Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals
Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση  Περιορισμένη Πρόσβαση Συνδρομητική Πρόσβαση

Κόστος θεραπείας έλκους στο πόδι διαβητικού ασθενούς

Γιώργος Πιερράκος

Περίληψη


Σκοπός: Πρόκειται για πιλοτική έρευνα με σκοπό την εκτίμηση του κόστους της θεραπείας του έλκους στο πόδι διαβητικού ασθενούς. Υλικό - Μέθοδος: Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του καθηγητή I. Υφαντόπουλου, με τη συνεργασία των καθηγητών Ράπτη, Κατσιλάμπρου και Διαμαντόπουλου και των ιατρών Μιγδάλη, Μπερνουρμπή, Παπάζογλου, Καρα- μάνου, Κεφαλογιάννη, Βογιατζόγλου, Κατσαρού κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 1999 - Νοεμβρίου 2000.
Οι ασθενείς κατηγοριοποιήθηκαν σύμφωνα με την κωδικοποίηση του Swedish Institute of Health Economics ως εξής: Ul: Βαθύ έλκος χωρίς επιμόλυνση, U2: Βαθύ έλκος με επιμόλυνση, U3: Γάγγραινα, Α: Χειρουργικός ακρωτηριασμός, Η2: Θεραπεία μετά από ακρωτηριασμό στο δάκτυλο / άκρο ποδός / πόδα. Αποτελέσματα: Οπως προκύπτει από την έρευνα, παρατηρείται μια διαφορά κόστους της τάξης του 473% μεταξύ της θεραπείας του μη επιμολυσμένου έλκους (U1) και του επιμολυ- σμένου έλκους (U2). Συγκρίνοντας δε τη θεραπεία στο αρχικό στάδιο της νόσου U1 με τη θεραπεία της νόσου με τη χρήση χειρουργικού ακρωτηριασμού, η διαφορά κόστους που προκύπτει είναι της τάξης του 924%. Συμπεράσματα: Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, που θα ήταν χρήσιμο να διερευνηθούν σε μεγάλο δείγμα ασθενών, για την αναγκαιότητα της άμεσης διάγνωσης και θεραπείας της νόσου σε πρώιμο στάδιο (U1). Καθοριστικός είναι ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει ο παθολογικός νοσηλευτής στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία κατά το πρώτο στάδιο της ασθένειας. Οι κύριες αρμοδιότητες του Noσηλευτή είναι: οι σαφείς οδηγίες για τη σωστή υγιεινή του ασθενούς, ο προληπτικός έλεγχος αλλά και η έγκαιρη ενημέρωση του ιατρού για πρώιμα σημάδια στο πόδι διαβητικού ασθενούς. Τέλος ο επιμελής σωστός έγκαιρος και αποτελεσματικός καθαρισμός, για την παρεμπό- διση της μετάβασης της ασθένειας σε πιο βαριά για τον ασθενή στάδια. Μεθοδολογία: Delphi Technique


Λέξεις κλειδιά


κόστος θεραπείας έλκους στο πόδι διαβητικόν ασθενούς

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/hjn.v41i2.2358

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.