Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals
Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση  Περιορισμένη Πρόσβαση Συνδρομητική Πρόσβαση

Αξίες, στάσεις και πεποιθήσεις φοιτητών Νοσηλευτικής για την ιδανική επαγγελματική σταδιοδρομία και για την επαγγελματική σταδιοδρομία στη Νοσηλευτική

Στέλλα Κοτζαμπασάκη, Σταυρούλα Ανδρεά, Ζαμπιά Βαρδάκη, Ελένη Κυριακίδου, Μαριάννα Ματζώρου, Μαρία Ντίκου

Περίληψη


Σκοπός: Να διερευνήσει και να συγκρίνει τις στάσεις, τις αξίες και πεποιθήσεις των φοιτητών της Νοσηλευτικής οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια εκπαίδευσης για την ιδανική επαγγελματική σταδιοδρομία και για την επαγγελματική σταδιοδρομία στη Νοσηλευτική.
Υλικό - Μέθοδος: Το δείγμα αποτέλεσαν 440 φοιτητές των 1ου, 5ου, 7ου και 8ου εξαμήνων των δυο τμημάτων Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Επιλέχθηκε ένα περιγραφικά σχέδιο σύγκρισης. Γία τη συλλογή ίων δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε το όργανο μέτρησης των May et al18. Εφαρμόστηκε περιγραφική στατιστική, t—test και ανάλυση διασποράς (ANOVA). Αποτελέσματα: Το ιδανικό επάγγελμα απαιτεί πολλές γνώσεις, σπουδή σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και καλούς Βαθμούς. Εμπνέει σεβασμό, εκτίμηση, παρέχει επαγγελματική εξασφάλιση, πολλά χρήματα, αυτονομία, εργασία με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και σε ασφαλές περιβάλλον. Η Νοσηλευτική είναι επάγγελμα φροντίδας. Απαιτεί καλούς Βαθμούς και σπουδή σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά είναι χειρωνακτικό επάγγελμα. Δεν έχει αυτονομία, σεβασμό, εκτίμηση, δεν δίνει ευκαιρίες για εργασία με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και δεν αποδίδει πολλά χρήματα. Οι νοσηλευτές εργάζονται σκληρά και είναι συνεχώς απασχολημένοι σε μη ασφαλές περιβάλλον. Σχεδόν όλες οι διαφορές ανάμεσα στην ιδανική και τη νοσηλευτική σταδιοδρομία ήταν στατιστικά σημαντικές. Βρέθηκαν επίσης στατιστικά σημαντικές διαφορές όταν συγκρίθηκαν τα τέσσερα εξάμηνα σπουδών. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα δηλώνουν την ανάγκη βελτίωσης της εικόνας του νοσηλευτικού επαγγέλματος.


Λέξεις κλειδιά


ιδανική σταδιοδρομία, νοσηλευτική σταδιοδρομία, στάσεις, αξίες, πεποιθήσεις, νοσηλευτική εκπαίδευση

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/hjn.v42i3.2328

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.