Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals
Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση  Περιορισμένη Πρόσβαση Συνδρομητική Πρόσβαση

Προσέγγιση της συμβουλευτικής διάστασης του νοσηλευτή εκπαιδευτικού

Βασίλειος Ραφτόπουλος, Αθανάσιος Ραφτόπουλος, Ευαγγελία Κοτρώτσιου, Θεοδόσιος Παραλίκας

Περίληψη


0 σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας ήταν η διε- ρευνηση των στάσεων των νοσηλευτών εκπαιδευτικών της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης έναντι της πιθανής σχέσης που μπορεί να υπάρχει μεταξύ της συμβουλευτικής -ως εφαρμοσμένου κλάδου της ψυχολογίας που αποσκοπεί πρωτίσιως στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη τόσο των μαθητών όσο και του εκπαιδευτικού- και της καθημερινής εκπαιδευτικής τους δραστηριότητας. Υλικό - Μέθοδος: Το δείγμα της έρευνας απετέλεσαν 90 εκπαιδευτικοί από την Αθήνα και την επαρχία. Αναπτύχθηκε και σταθμίστηκε μια κλίμακα 17 ερωτήσεων. Τα ερωτηματολόγια ήταν ανώνυμα, απόρρητα και αυτοσυμπληρούμενα. Αποτελέσματα: Η κλίμακα βρέθηκε να έχει μια ικανοποιητική εσωτερικήσυνάφεια alpha (Cronbach s alpha=0,71). Η παραγονπκή ανάλυση μας υπέδειξε 7 παράγοντες που ερμηνεύουν το 70,317% της παρατηρούμενης διακύμανσης και είναι: η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός και αποδοχή του άλλου, η προώθηση του αισθήματος επάρκειας στους άλλους, η ενεργός στήριξη, η επικοινωνία, η αυτοαποδοχή και η διαμόρφωση της προσωπικότητας του μαθητή. Οι συγκρίσεις μέσων με τη δοκιμασία ANOVA και t-test δεν έδειξαν κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά στη συνολική βαθμολογία της κλίμακας ως προς την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, την εκπαιδευτική εμπειρία, το φύλο και την οικογενειακή κατάσταση. Επιβεβαιώθηκε η προβλέπουσα εγ- κυρότητα της κλίμακας, καθώς βρέθηκε στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα στην αυτοαντίληψη της συμβουλευτικής διάστασης του έργου του εκπαιδευτικού και στην συνολική βαθμολογία στην κλίμακα (r= -0,504, ρ= 0,000). Συμπεράσματα:
Ο νέος ρόλος του νοσηλευτή εκπαιδευτικού ως συμβούλου προτάσσει ένα διαφορετικό τρόπο θεώρησης και στάσης απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία


Λέξεις κλειδιά


συμβουλευτική, συμβουλευτική σταδιοδρομίας, εκπαίδευση, στάθμιση κλίμακας, εγκυρότατα, αξιοπιστία

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/hjn.v42i1.2221

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.