Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals
Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση  Περιορισμένη Πρόσβαση Συνδρομητική Πρόσβαση

Γνώσεις πρώτων βοηθειών σε εργαζομένους στον βιομηχανικό τομέα

Κωνσταντίνος Χατζάκης, Ευάγγελος Κριτσωτάκης, Ελένη Αγγελάκη, Ειρήνη Τζανουδάκη, Ζαχαρένια Ανδρουλάκη

Περίληψη


Τα εργατικά ατυχήματα προκαλοάν σοβαρές συνέπειες. Η παροχή πρώτων Βοηθειών Π.Β.) στον τόπο του ατυχήματος, μπορεί να ανατρέψει δυσάρεστες εκβάσεις. Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν η εκτίμηση των γνώσεων Π.Β. εργαζομένων στον βιομηχανικό τομέα. Υλικό - Μέθοδος:
Το υλικό της μελέτης μας αποτέλεσαν 236 εργαζόμενοι, από τους οποίους 40 είχαν εκπαιδευτεί στις Π.Β. από εξουσιοδοτημένη ομάδα του Ε.Κ.Α.Β. (ομάδα Α), ενώ 196 δεν είχαν ποτέ εκπαιδευτεί (ομάδα Β). Η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου. Αποτελέσματα: Στην ομάδα Α απάντησαν ότι γνωρίζουν να εκτιμούν σφάξεις, αρτηριακή πίεση (Α.Π.) και αναπνοές σε ποσοστά 90%, 65% και 72,5%, αντίστοιχα. Στην ερώτηση ποιες είναι οι αντίστοιχες φυσιολογικές τιμές (Φ Τ.), απάντησαν ορθά σε ποσοστά 67,5%, 35% και 47,5%. Στην ομάδα Β απάντησαν ότι γνωρίζουν να εκτιμούν σφάξεις, Α.Π. και αναπνοές σε ποσοστά 82,1%, 36,6% και 70,1%, αντίστοιχα. Στην ερώτηση ποιες είναι οι Φ.Τ., απάντησαν ορθά 32,8%, 18,4% και 30,6%, αντίστοιχα. Στην ομάδα Α, 95% απάντησε σωστά τι σημαίνει Καρδιοαναπνευσπκή Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.), αλλά μόνο 25% γνώριζε τον αναγκαίο αριθμό εξωτερικών μαλάξεων και 32,5% τον αριθμό των αναγκαίων εξωτερικών εμφυσήσεων. Τα αντίστοιχα ποσοστά της ομάδας Β ήταν 72,4%, 26% και 36,7%. Συμπεράσματα: Στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι αδυνατουν να παρέχουν επαρκείς Π.Β. Οι εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι έχουν ελλιπείς θεωρητικές γνώσεις Π.Β., αμφίβολης πρακτικής εφαρμογής, γεγονός που τονίζει την αναγκαιότητα διαρκώς επαναλαμβανόμενων προγραμμάτων εκπαίδευσής τους


Λέξεις κλειδιά


εργατικά ατυχήματα, πρώτες βοήθειες, εκπαίδευση, βιομηχανικός τομέας, εργαζόμενοι, ιατρική εργασίας

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/hjn.v43i2.2127

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.