Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals
Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση  Περιορισμένη Πρόσβαση Συνδρομητική Πρόσβαση

Ο πυρετός στα παιδιά και η αντιμετώπισή του από τις μητέρες στο σπίτι

Βασιλική Μάτζιου, Ηρώ Μπροκαλάκη, Παντελεήμων Περδικάρης, Κωνσταντίνος Τσάρας, Ελένη Κυρίτση

Περίληψη


Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση των γνώσεων των μητέρων σχετικά με την εκτίμηση του πυρετού στα παιδιά, καθώς και των μέτρων αντιμετώπισής του στο σπίτι. Υλικό - Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 327 μητέρες που προσήλθαν με τα παιδιά τους στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Π. & Α. Κυριάκου» με κύριο σύμπτωμα τον πυρετό. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν κατόπιν συνέντευξης και οι απαντήσεις καταγράφηκαν σε ειδικά δομημένο ερωτηματολόγιο.
Αποτελέσματα: Οι περισσότερες μητέρες (48,3%) ήταν ηλικίας 30-40 ετών, απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (73,5%) και κατοικούσαν (67,9%) μόνιμα στην Αθήνα. Το 63,4% των μητέρων αξιολογούσαν ως πυρετό τη θερμοκρασία μεταξύ 37-38°C, ενώ μόνο το 21,2% θεωρούσε τη θερμοκρασία 39,5-40°C ως υψηλό πυρετό. Αρκετές μητέρες συσχέτιζαν τον πυρετό με επιπλοκές, όπως σπασμούς (83.2%). αφυδάτωση (26%) και εγκεφαλίτιδα (17,8%) To 70,3% των μητέρων αντιμετώπιζαν τα παιδιά με πυρετό κυρίως με χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων, ακόμη και όταν ο πυρετός δεν ξεπερνούσε τους 38,5°C. Η χορήγηση των φαρμάκων γινόταν χωρίς ιατρική οδηγία (49,2%) και χωρίς να έχει προηγηθεί θερμομέτρηση (4,9%), κυρίως από μητέρες με υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι μητέρες πριν ή παράλληλα με τη χορήγηση του αντιπυρετικού φαρμάκου δεν εφάρμοζαν φυσικό μέσα για τη μείωση του πυρετού. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι μητέρες έχουν σημαντική έλλειψη γνώσεων για ένα σύμπτωμα που είναι πολύ συχνό στη βρεφική και παιδική ηλικία. Εκτιμούν εσφαλμένα τη θερμοκρασία σώματος και χρησιμοποιούν λανθασμένα μέσα για την αντιμετώπιση του πυρετού στο σπίτι


Λέξεις κλειδιά


πυρετός, γονείς, παιδιά, εκτίμηση, αντιμετώπιση

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/hjn.v43i2.2125

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.