Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals
Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση  Περιορισμένη Πρόσβαση Συνδρομητική Πρόσβαση

Κοινωνική προσαρμογή ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση - Ο ρόλος του νοσηλευτή

Χρύσα Χρυσοβιτσάνου

Περίληψη


Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (Π.Σ.) ή σκλήρυνση κατά πλάκας, αποτελεί μια χρόνια νευρολογική νόσο, που χαρακτηρίζεται από πολλαπλότητα και διακύμανση της έντασης των συμπτωμάτων, συμπτωματική και όχι αιτιολογική αντιμετώπιση. Τα άτομα που εμφανίζουν τη νόσο βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία και η εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως διαταραχές στην κινητικότητα, κόπωση, προβλήματα όρασης, συναισθηματικά προβλήματα, αποτελεί τροχοπέδη για να συνεχίσουν την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Ετσι, οδηγούνται σε μεταβολή των κοινωνικών ρόλων που διατηρούσαν. Το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει τη διάγνωση, συχνά οδηγεί σε απόσυρση από την εργασία, αλλά και αποξένωση από τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες. Η άγνοια, η προκατάληψη, αλλά και η έλλειψη κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας δυσκολεύουν την κοινωνική προσαρμογή και την επανένταξη. Χρέος κάθε επαγγελματία υγείας είναι να βοηθήσει τους ασθενείς να διατηρήσουν την αυτονομία τους, όσο αυτό είναι εφικτό, και να διασφαλίσει την ικανότητά τους για προσαρμογή στη νέα κατάσταση.
Καθήκον της Πολιτείας αποτελεί η δημιουργία δικτύου ενημέρωσης για αποδοχή και βοήθεια, η παροχή μέριμνας με τη μορφή της οικονομικής ενίσχυσης, των μετατροπών σε χώρους κατοικίας και εργασιακού περιβάλλοντος, δημιουργία κινήτρων για τους εργοδότες και διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών. Οι ασθενείς με Π.Σ., παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, μπορούν να παραμείνουν δημιουργικοί και να αναζητήσουν καλή ποιότητα ζωής


Λέξεις κλειδιά


πολλαπλή σκλήρυνση, ειδικός νοσηλευτής, κοινωνική προσαρμογή, κοινωνικό στίγμα, ποιότητα ζωής

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/hjn.v43i1.2046

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.