Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals
Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση  Περιορισμένη Πρόσβαση Συνδρομητική Πρόσβαση

Ενημέρωση των πολιτών για τα ψυχικά νοσήματα

Όλγα Καδδά, Γεωργία Καρκούλη, Αικατερίνη Μαρβάκη, Μαρκέλα Δρίζου, Ηλίας Γιαννακούλης, Γεώργιος Σιώχος, Ελένη Μουλούδη

Περίληψη


Σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμηθεί ο Βαθμός της ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τα ψυχικά νοσήματα. Υλικό - Μέθοδος: Τον πληθυσμό της μελέτης μας αποτέλεσαν 1.601 Ελληνες πολίτες. Ως προς το φύλο, οι 626 ήταν άντρες και οι 975 γυναίκες. Το 59,7% ήταν κάτοικοι της Αθήνας και το 40,3% της επαρχίας . Οι ηλικίες κυμαίνονταν από 18 έως 65 ετών. Για τη συλλογή των στοιχείων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο με είκοσι πέντε (25) ερωτήσεις κλειστού τύπου. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων έγινε με προσωπική συνέντευξη από τους ερευνητές με τα μέλη του πλυθη- σμού της μελέτης. Οι πληροφορίες ήταν απόρρητες και τα ερωτηματολόγια ανώνυμα. Αποτελέσματα: Από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων προέκυψαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (78,3%) γνωρίζει ότι τα ψυχικά νοσήματα δεν ταυτίζονται με τη νοητική στέρηση, με υψηλότερο ποσοστό σωστών απαντήσεων από τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες με στατιστικά σημαντική διαφορά Ρ<0.001.
Υψηλό ποσοστό (80.7%) θεωρεί υπεύθυνη την κληρονομικότητα για την εμφάνιση των ψυχικών νοσημάτων, με υπεροχή των γυναικών στην απάντηση και σημαντική διαφορά σε σχέση με τους άντρες Ρ<0,001. Οι ερωτηθέντες ηλικίας κάτω των 26 ετών πιστεύουν ότι τα ψυχικά νοσήματα μπορεί να θεραπευτούν, σε αντίθεση με τα άτομα άλλης ηλικίας, ία οποία είναι αρνητικά με διαφορά Ρ (0,001). Επίσης, οι διαμένοντες στην Αθήνα πιστεύουν ότι τα ψυχικά νοσήματα εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες, σε αντίθεση με τους ερωτηθέντες από την επαρχία, με διαφορά Ρ (0,001). Ακόμη οι κάτοικοι της Αθήνας πιστεύουν άτι υπάρχουν ίσες πιθανότητες νόσησης και στα δύο φύλα, άντρες και γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε αντίθεση με τους ερωτηθέντες της επαρχίας, οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη, εμφανίζοντας διαφορά Ρ (0,001).
Επιπλέον, τα άτομα που ζουν στην επαρχία πιστεούν ότι τα ψυχικά νοσήματα είναι δυνατό να προκαλέσουν αναπόφευκτο διαζύγιο, σε αντίθεση με τους κατοίκους της Αθήνας, με διαφορά Ρ (0,001).Συμπεράσματα: Από την επεξεργασία του συνόλου των απαντήσεων στις ερωτήσεις και ιη στατιστική ανάλυση για τα ψυχικά νοσήματα προκύπτει ικανοποιητική ενημέρωση του κοινού. Υπάρχουν όμως αρκετές επιφυλάξεις σε ερωτήσεις που αφορούσαν στη στάση του δείγματος απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες μέλη της κοινωνίας μας


Λέξεις κλειδιά


ψυχικά νοσήματα, ψυχικά πάσχων, ενημέρωση κοινού, ψυχιατρικές θεραπείες, κοινωνική αποδοχή

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/hjn.v44i4.2034

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.