Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals
Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση  Περιορισμένη Πρόσβαση Συνδρομητική Πρόσβαση

Κριτήρια και δείκτες διασφάλισης της ποιότητας στα χειρουργεία ημέρας

Μαρία Αρβανίτη, Παύλος Σαράφης, Ευαγγελία Πατιστέα

Περίληψη


Ο θεσμός των Χειρουργείων μίας Ημέρας (Χ.Μ.Η.) έχει γνωρίσει ευρεία εφαρμογή στο σύνολο σχεδόν των αναπτυγμένων χωρών ως μια σύγχρονη εναλλακτική μορφή νοσηλείας. Η δυνατότητα των Χ.Μ.Η. να συνδυάζουν τη μείωση του κόστους νοσηλείας με την αναβαθμισμένη ποιοτικό παροχή υπηρεσιών υγείας ενισχύουν την αναγκαιότητα εφαρμογής και ανάπτυξής τους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα υγείας.Η αναγνώριση του Χ.Μ.Η. ως θεσμού υψηλού επιπέδου ποιοτικό οφείλει να υπόκειται σε κριτήρια και δείκτες ελέγχου, οι οποίοι έχουν θεσπιστεί από αρμόδιες επιτροπές και επιστημονικούς φορείς επαγγελμάτων υγείας που παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες. Τα συγκεκριμένα κριτήρια και οι δείκτες ελέγχου στοχεύουν στην αξιοπιστία, την αποτελεσματικότατα και την αποδοτικότητα του θεσμού. Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση των κριτηρίων οργάνωσης και λειτουργίας των χειρουργείων μίας ημέρας, καθώς και των δεικτών ποιότητας που έχουν θεσπιστεί επίσημα από επιστημονικές οργανώσεις και επαγγελματικούς συλλόγους υγείας, ώστε να διασφαλίζονται συγχρόνως στο έπακρο τα δικαιώματα του πολίτη για ασφάλεια και ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Τα κριτήρια ποιότητας περιλαμβάνουν τις διαδικασίες:-Της επιλογής ασθενών. -Της προεγχειρητικής ετοιμασίας. -Της καταγραφής της διεγχειρητικής πράξης. -Της εξόδου και επικοινωνίας στο σπίτι. Οι δείκτες ελέγχου ποιότητας αφορούν στα ακόλουθα στοιχεία:
- Κοινωνικο-δημογραφικές πληροφορίες. - Επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής διαδικασίας. - Επιλογή της κατάλληλης αναισθησίας. - Εκτίμηση των αποτελεσμάτων της χειρουργικής διαδικασίας. - Πιθανές επιπλοκές. - (Επαν)εισαγωγή ασθενών. - Μέτρηση της ικανοποίησης ασθενών


Λέξεις κλειδιά


χειρουργεία μίας ημέρας, ποιότητα φροντίδας, δείκτες ποιότητας

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/hjn.v44i4.2023

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.