Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals
Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση  Περιορισμένη Πρόσβαση Συνδρομητική Πρόσβαση

Διερεύνηση της συμπεριφοράς των Τσιγγάνων της Θεσσαλίας σε θέματα υγείας

Θεοδόσιος Παραλίκας, Γεώργιος Τζαβέλας, Βασίλειος Ραφτόπουλος, Ιωάννα Παπαθανασίου, Ελένη Λαχανά, Γεωργία Κυπαρίση

Περίληψη


Η τσιγγάνικη κοινωνία αποτελεί χαρακτηριστικά δείγμα μιας «κλειστής» κοινωνίας, που χρησιμοποιεί σε εξαιρετικά περιορισμένη έκταση τα δίκτυα υποστήριξης (υγειονομικά, εκπαιδευτικά, νομικό κ.ά.) της ευρύτερης κοινότητας, με αποτέλεσμα να στερούνται τα μέλη της τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αυτή μπορεί να τους προσφέρει. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι οι Τσιγγάνοι απολαμβάνουν το χαμηλότερο επίπεδο υγείας και ευεξίας.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης υπήρξε η αποτύπωση των στάσεων των Τσιγγάνων της Θεσσαλίας σε θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της εμβολιασπκής τους κάλυψης, των διατροφικών τους συνηθειών, των κοινωνικών τους χαρακτηριστικών και του τρόπου ζωής τους. Υλικό - Μέθοδος:! Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 200 άτομα. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση ενός ανώνυμου και αυτοσυμπληρουμενου ερωτηματολογίου. Η στατιστική ανάλυση των στοιχείων έγινε με τη βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSS-10. Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία των Τσιγγάνων του δείγματος ήταν αναλφάβητοι και κατά μέσο όρο είχαν τέσσερα παιδιά. Το 19,2% του υπό μελέτη πληθυσμού ζούσε σε μονοκατοικία, το 23,4% σε σκηνές, το 19,1% σε τροχόσπιτα, ενώ το 38,3% ζούσε σε παράγκες. Η διατροφή τους διαφέρει από τη μεσογειακή διατροφή. Οι άντρες καθημερινά καταναλώνουν αλκοόλ σε ποσοστό υπερδιπλάσιο των γυναικών, ενώ το 52% δηλώνουν καπνιστές. Το επάγγελμα διαφοροποιείται μεταξύ των δύο φύλων. Το 51% έχουν ασφάλιση απορίας, στο Ι.Κ.Α. είναι ασφαλισμένο το 7%, στο Τ.Ε.Β.Ε. το 16%, στον Ο.Γ.Α. το 14% και στο Τ.Ι.Κ.Τ.Ε. το 4%. Το 55,1% των γυναικών με παιδιά δήλωσαν ότι γνωρίζουν τα υποχρεωτικά εμβόλια που πρέπει να γίνουν στα παιδιά τους, ωστόσο το ποσοστό της εμβολιασπκής κάλυψης των παιδιών υπήρξε πολύ χαμηλό. Το 80% πιστεύει ότι υγεία σημαίνει απουσία κάποιας ασθένειας, ανικανότητας και πόνου. Ως δεύτερος προσδιορισμός της υγείας αναφέρεται η ικανότητα προς εργασία (42%). Σε γενικές γραμμές η υγεία για τους Τσιγγάνους ορίζεται ως η σωματική και ψυχοκοινωνική ισορροπία. Συζήτηση - Συμπεράσματα:Γία τη διατήρηση και την προαγωγή τις υγείας του τσιγγάνι- κου πληθυσμού είναι απαραίτητα τόσο ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας, που θα είναι συμβατά με τις πολιτισμικές αξίες του τσιγγάνικου πληθυσμού, όσο και η αναδιάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των επιστημών φροντίδας υγείας και πρόνοιας, με έμφαση στη διαπολιτισμική φυσιογνωμία της φροντίδας.


Λέξεις κλειδιά


τσιγγάνοι,διαπολιτισμική νοσηλευτική, συμπεριφορές υγείας, εμβολιασμοί, διατροφικές συνήθειες

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/hjn.v44i3.2015

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.