Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals
Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση  Περιορισμένη Πρόσβαση Συνδρομητική Πρόσβαση

Η οικογένεια ως χορηγός φροντίδας ασθενών με καρκίνο προχωρημένου σταδίου

Ουρανία Γκοβίνα, Ελισσάβετ Πατηράκη-Κουρμπάνη

Περίληψη


Σκοπός της εργασίας είναι η διερευνηση των μελετών που αναφέρονιαι στον ρόλο των φρονπστών-μελών της οικογένειας στην παροχή φροντίδας ασθενών με προχωρημένο καρκίνο.
Διεθνώς, υπάρχει η τάση οι ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου να νοσηλεύονται στο σπίτι, από τις οικογένειες τους και τους «σημαντικούς άλλους», με την καθοδήγηση των υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, με δεδομένο ότι οι απαιτήσεις φροντίδας είναι πολύπλευρες και πολύπλοκες. Στις κυριότερες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν συνήθως τα μέλη της οικογένειας περιλαμβάνονται η άμεση φροντίδα προς τον ασθενή, η διαθεσιμότητα του φροντιστή όλο το εικοσιτετράωρο, η διαχείριση του πόνου και η επιτήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, η οργάνωση των καθημερινών δραστηριοτήτων του, η διαχείριση επώδυνων συναισθημάτων και πλείστα άλλα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας σχετίζονται με χαρακτηριστικά του φροντιστή, του ασθενούς και με τις ανάγκες φροντίδας του. Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναδύεται η ασαφής θέση που κατέχουν οι συγγενείς φροντιστές στο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, με αποτέλεσμα να εκλαμβάνονται κατά περίπτωση ως πηγές στήριξης, συνεργάτες, ως ειδικοί στην παροχή φροντίδας ή ως ασθενείς-πελάτες. Οι επιστήμονες υγείας πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την οικογένεια όταν φροντίζουν ασθενείς με καρκίνο και να εκτιμούν την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, ώστε να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τις υφιστάμενες δυσκολίες


Λέξεις κλειδιά


ανακουφιστική φροντίδα, οικογένεια, καρκίνος, παροχή φροντίδας

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/hjn.v44i1.1978

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.