Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals
Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση  Περιορισμένη Πρόσβαση Συνδρομητική Πρόσβαση

Στάσεις και Αντιλήψεις του Γενικού Πληθυσμού σχετικά με το Ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Πληροφόρησή του για Θέματα Υγείας

Μαριάννα Διομήδους, Νικόλαος Φώτος, Δημήτρης Ζήκος, Ευλαμπία Κωσταρέλλου

Περίληψη


Εισαγωγή: Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πληροφόρηση του πληθυσμού για θέματα υγείας, ενώ επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ατόμων σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση ενός νοσήματος. Σκοπός: Διερεύνηση της στάσης του γενικού πληθυσμού απέναντι στα ΜΜΕ και των αντιλήψεών του σχετικά με την επίδραση των ΜΜΕ στην ενημέρωση για θέματα υγείας. Υλικό-Μέθοδος: Ως προς το σχεδιασμό της επρόκειτο για συγvχρονική μελέτη. Το μελετώμενο πληθυσμό αποτέλεσαν 200 άτομα (83 άνδρες και 117 γυναίκες), κάτοικοι των Αθηνών (δείγμα ευκολίας). Η συλλογή των δεδομένων έγινε κατά τη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο έως και το Μάρτιο του 2010, με τη χρήση κατάλληλα διαμορφωμένου ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε από τους ερευνητές, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, και περιελάμβανε ερωτήσεις κλειστού τύπου σχετικά με το ρόλο των ΜΜΕ στην ενημέρωση του πληθυσμού, το βαθμό στον οποίο οι συμμετέχοντες λαμβάνουν υπόψη τις αναφορές των ΜΜΕ για θέματα υγείας, τις προτιμήσεις τους για τα θέματα πληροφόρησης και τον τρόπο ενημέρωσης, καθώς και τις βασικές πηγές αυτής της ενημέρωσης. Η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων περιελάμβανε τον έλεγχο Pearson x2, ενώ η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο p<0,05. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του προγράμματος Statistical Package for Social Sciences (SPSS) v. 15.0. Αποτελέσματα: Ποσοστό 10% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι εμπιστεύεται τα ΜΜΕ ως βασική πηγή πληροφόρησης για θέματα υγείας. Το ποσοστό των αποφοίτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θεωρούν ότι τα ΜΜΕ επηρεάζουν σημαντικά τις επιλογές των πολιτών στην πρόληψη νοσημάτων, ήταν σημαντικά χαμηλότερο (73,5%) από το αντίστοιχο ποσοστό των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (87,1%) (p=0,015). Επίσης, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν σε μεγάλο βαθμό υπόψη τους τις αναφορές των ΜΜΕ για τη διατροφή, είχαν σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό κάποιο πρόβλημα υγείας (p=0,008), ενώ τα άτομα που επιθυμούσαν περισσότερα ένθετα στις εφημερίδες και τα περιοδικά, καθώς και περισσότερα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο είχαν σε σημαντικά μικρότερο ποσοστό κάποιο πρόβλημα υγείας (p=0,018, p=0,001, αντίστοιχα). Συμπεράσματα: Οι πρωτοβουλίες των ΜΜΕ για την ενημέρωση του πληθυσμού σε θέματα υγείας είναι περιορισμένες και αποσπα- σματικές. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα επιθυμούσαν περισσότερη ενημέρωση από τα ΜΜΕ για θέματα υγείας, ενώ προκύπτει και η ανάγκη κεντρικού φορέα σχεδιασμού και ελέγχου των προγραμμάτων από τα ΜΜΕ, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού και να συνεισφέρουν στην πολύπλευρη ενημέρωση για θέματα υγείας.

Λέξεις κλειδιά


αντιλήψεις ενημέρωση Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στάση υγεία

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/hjn.v51i1.1277

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.